Rhacodactylus ciliatus - Pagekon řásnatý

18.09.2011 16:46

S tímto zajímavým gekonem se v teráriích setkáte poměrně často. Avšak jeho oblíbenost v chovu vzrostla teprve nedávno. V minulém století se tento druh považoval za vyhynulý, znovuobjeven byl až v roce 1994 na ostrůvku Isle of Pines v Nové Kaledonii. Tam bylo také odchyceno několik jedinců a legálně dovezeno do USA. Postupem času se začal Pagekon řásnatý ilegálně vyvážet do celého světa. Od té doby se v zajetí úspěšně množí a je dost pravděpodobné, že v zajetí žije mnohem víc kusů, než ve volné přírodě.
 
 
Chová se v několika barevných formách, od žluté, červené, oranžové, až po hnědou. Tělo má zavalité, s tenkým chápavým ocasem. Má velmi výraznou trojúhelníkovou hlavu s vystouplýma očima. Na prstech má přísavné lamely. Dorůstá do délky kolem 15 až 20 cm a díky tomu ho můžete chovat v menším teráriu. Pro jednoho jedince postačí terárium o velikosti 35x35x50 cm (délka, šířka, výška). Je lepší tyto gekony chovat ve skupinkách (např. 1.2). V takovém případě volíme terárium o větších rozměrech, např. 40x40x60 (délka, šířka, výška). Je také nutné aby bylo na výšku, protože se jedná o stromové gekony.

Hlavní prostor vnitřku terária budou zabírat větve. Vhodné jsou i hladké bambusové tyče po kterých se gekonům dobře leze, ale pozor, musí se včas vyměňovat (bambus hnije). Dále do terária umístíme nějaké rostliny. Na dno terária rozprostřeme vyšší vrstvu zeminy (např. směs písku a rašeliny, kokosovou drť apod.). Vyhřívání terária dostatečně zajistí obyčejná žárovka, zavěšená v hliněném květináči. UVA ani UVB záření tito gekoni nepotřebují, ale je nutné jim pravidelně podávat vitamíny, důležité pro správný růst kostí a celkový vývoj! Jedná se o velmi skákavého gekona. Velmi dobře si zvykne na lidi a nekouše, jako některé jiné druhy velkých gekonů.
 
Odchov:
Dle vlastních zkušeností doporučuji substrát v nejvyším bodě 15 cm vysoký a zahrabaná vajíčka nesbírat. Tito gekoni nejsou kanibalové a úspěšně se mi líhnou v terariu. Mladé je pak vhodné přemístit do menšího teraria, aby bylo možné kontrolovat krmení (zda jedí nebo ne). Produkce vajíček, resp. mláďat, je okolo osmi snůšek po dvou vajíčkách. V tomto období je také důležité zvýšit přísun vápníku a vitamínu AD3. Jídelníček tvoří hmyz (cvrčci, …), kaše z přezrálého ovoce, či dětské přesnídávky. Stravu je rovněž nutné doplnit vitamínovými přípravky (Nutri mix, apod…).