Anolis rudokrký (Anolis carolinensis)

17.09.2011 00:00

Anolis rudokrký patří mezi plazy s denní aktivitou. Můžete ho proto běžně zahlédnout v teráriu během dne, a nemusíte čekat na přítmí nebo dokonce na noc. Jeho původní domovinou je jihovýchodní oblast USA, Mexika a střední Ameriky. Vyhledává slunná místa v parcích, kde se rád vyhřívá na sluníčku.

 

Dosahuje velikosti okolo 20 cm a jedná se o poměrně štíhlého ještěra, který mění barvu v závislosti na teplotě a podráždění. Nejčastěji jej spatříme v zeleném nebo zelenohnědém zbarvení s načervenalým krčním lalokem, který je Anolis schopen v případě potřeby zploštit nebo zvětšit. Po celém hřbetu se pak táhne světlá klikatá linka, začínající od krku. Samce od samice rozlišíme pomocí análních pórů a zesíleného ocasu.

 

Pro chov bychom měli zvolit středně velké terárium, ve kterém jsme schopni zaručit teplotu v rozmezí od 22 do 30 °C. Občas je dobré dopřát mu i vyšší teplotu pro vyhřívání. Rosením bychom měli udržovat vysokou vlhkost, okolo 80%. Terárium pořizujeme spíše vyšší než širší. Jako substrát lze použít přímo terarijní substrát, ale stejně dobře poslouží i vlhká rašelina. Ideální je hustý porost, který mu poskytne dostatek skrýší a také možnost lezení a šplhání. I když jsou samci dost teritoriální, je možné chovat pohromadě jednoho samce s několika samicemi.

 

Anolis není příliš náročný svěřenec na krmení. Nepohrdne hmyzem, sladkými ovocnými kašičkami, popřípadě kousky sladkého ovoce. Krmit můžeme nejen cvrčky, ale také drobnými sarančaty nebo červy, či smýkaným hmyzem. Velikost krmného hmyzu však musíme vždy přizpůsobit velikosti chovaného Anolise. Stravu doplňujeme o minerály a vitamíny, určené přímo pro plazy. Samozřejmostí je miska s vodou, ovšem přiměřené velikosti, aby nemohlo dojít k utonutí.