Agama límcová (Chlamydosaurus kingii )

17.09.2011 00:00

 

 

Agama límcová (Chlamydosaurus kingii ) je štíhlý, dlouhoocasý ještěr z čeledi agamovitých.

        -Náročnost chovu je středně těžká.
        -chováme v teráriu s teplotou pod zdrojem 40°C ale měli by tam být také místa kde je teplota 25°C.      
        -V noci pokles na pokojovou teplotu.
Popis
 
Dorůstá délky 60-90 cm, z čehož 2/3 tvoří ocas. Je nazvaný podle svého velkého varhánkovitého kožního límce, tvořeného z dlouhých chrupavek, který zastává jak funkci obranou (pokud se cítí ohrožena, roztáhne límec, čímž se zdá větší a výstražně prská), tak funkci vábící, kterou agama límcová využívá v období páření. V průměru tento límec může měřit až 26 cm a po provedení obranného manévru obvykle prchnou agamy do korun stromů, kde jsou se svým světle zeleným až tmavě hnědým zbarvením těla skvěle zamaskovány.
 
Stanoviště
 
Obývá suché lesy a háje, ale v tropickém podnebném pásmu obývá spíše otevřené vyprahlé planiny porostlé keřemi nebo nízkou trávou.
 
Areál rozšíření
 
Nalézá se na území jižní Nové Guinee a severní a severovýchodní Austrálie. Mezi potravu, kterou loví na stromech patří většinou malý členovci (většinou housenky a cikády), na zemi pak mravenci, termiti, pavouci nebo drobní obratlovci, např. jiné druhy menších ještěrů. Upadají do polo klidového stavu během období sucha, které trvá obvykle od dubna do srpna (ale v zajetí ne).
 
Rozmnožování (ve volné přírodě)
 
Páření probíhá obvykle mezi září a říjnem, kdy samci přilákávají samice pomocí svých límců, které vznešeně roztahují a o samice bojují, přičemž roztahují límce a koušou svého protivníka do těla. Samice klade do hnízda v období dešťů (listopad až únor) obvykle 8-23 vajec. Vejce se nacházejí v prohlubních, které bývají 5-20 cm pod zemí a obvykle ve slunných oblastech. Inkubace trvá zhruba dva až tři měsíce a pohlaví závisí částečně na teplotě, přičemž se v extrémních teplotách vyvíjí výhradně samice, ve středních teplotách (29-35 °C) se rodí zhruba stejné množství samců a samic.